tudatos adózó

tudatos adózó

Apartmankiadás: Így kell fizetni az átalányadót, ha év közben kezdtél

2017. július 25. - adminadmin

Airbnb, Booking, Szállás.hu, szállásközvetítő portálokon kiadott lakások, fizető vendéglátás, egyéb szálláshely szolgáltatás adózása. Hogyan kell számolni és fizetni a tételes átalányadót a szálláshely szolgáltatóknak, ha év közben kezdenek? Tételes átalányadó számítása 2017-ben, példával.

 

Airbnb lakás, fizető vendéglátás, szálláshely szolgáltatás adózása 2017

Az adózási rendszerben 3 lehetőség között választhatsz, ha szálláshely szolgáltatást, fizető vendéglátást végzel, booking-os, airbnb-s lakás kiadója vagy.

  • Tételes költségelszámolás: Ebben az esetben az apartman kiadásból származó bevétellel szemben lehetőséged van a felmerült és számlával, bizonylattal igazolt kiadásaid elszámolására. Akkor érdemes ezt a módszert alkalmaznod, ha kevés a bevétel, illetve sok kiadás merült fel a szállásadással kapcsolatban.
  • 10%-os költséghányad alkalmazása: Ez gyakorlatilag a tételes költségelszámolás egyszerűsített verziója. Ebben az adózási módban nem kell a számlákat gyűjtögetned, egyszerűen a bevételed 90%-a lesz az adóalap. Ez az adózási mód szerintem egyetlenegy szállásadónak sem optimális, hiszen még alacsony bevétel esetén is mindenképpen kell személyi jövedelemadót és EHO-t fizetned a bevétel 90%-a után. Ha picit átgondoljuk, akkor nyilvánvaló, hogy egy lakás rezsije is több szokott lenni, mint a bevétel 10%-a, szóval ezt az adózási módot inkább ne válaszd.
  • Tételes átalányadózás: Ez az adózási mód a legnépszerűbb választás, nem véletlenül. A fizetendő adód fix összegű és nagyon alacsony, a részleteket a következő bekezdésben olvashatod el.

A cikk folytatását itt találod:  Apartmankiadás: Így kell fizetni az átalányadót, ha év közben kezdtél

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosadozo.blog.hu/api/trackback/id/tr9912689609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása