tudatos adózó

tudatos adózó

Kaució: adózni kell utána a lakástulajdonosnak??

2017. július 25. - adminadmin

Mennyi kauciót kérhetünk a bérlőtől maximum? Kell-e adózni a kaució után? Milyen elismervényt kell írni a kaucióról? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre adok választ Neked.

A kaució mértéke

Az albérlőtől elkérhető kaució (óvadék) maximálisan három havi bérleti díj lehet. Ezt a Ptk. 6:343 §-a szabályozza.

Az albérleti piacon jellemzően két havi lakbért szoktak a lakástulajdonosok elkérni a bérlőtől.

Kell-e adózni a kaució után?

A kaució célja, hogy a tulajdonos kezében legyen pénz a felmerülő kárainak a fedezetére. Szerencsés esetben ezt a pénzt nem kell felhasználnia, hanem maradéktalanul visszafizeti a bérlőnek, amikor az elköltözik a kiadott lakásból. A kaució tehát egyszerűen egy átvett pénzösszeg, amit a lakás tulajdonosa nem kezelhet saját pénzeként hiszen azzal vissza kell számolnia a bérlője felé. A kaució nem része az ingatlan bérbeadás bevételének, jövedelmének. Ezzel párhuzamosan visszafizetéskor kiadásként sem számoljuk el.

Helytelen tehát az a gyakorlat, amikor a lakástulajdonos kezdetekkor a kauciót beszámolja a bevételei közé, visszafizetéskor pedig a kiadásaihoz.

A cikk folytatását itt találod: Kaució: adózni kell utána a lakástulajdonosnak??

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosadozo.blog.hu/api/trackback/id/tr6012689679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása